diumenge, 17 de febrer del 2013

S’inaugura l’exposició 'Espais oberts' de Neus Colet a Granollers

L'escultora ret homenatge a Salvador Espriu relacionant les obres amb dos poemes de 'El caminant i el mur'


Paisatge IV/ PT1, PT2, 2012.// Maria Llobet
'Espais oberts' fa la segona parada del seu itinerari a l’AB Galeria d’Art (Granollers) després d'haver estat presentada a la Galeria Carme Espinet de Barcelona. La inauguració, el passat divendres 15 de febrer, compta amb les 31 obres que Neus Colet ha relacionat amb dos poemes de Salvador Espriu per col·laborar en l'any dedicat al poeta. L'artista santcugatenca ha produït sèries de gravats i escultures que es vertebren en base a dos temes: el paisatge i la finestra. La sèrie dels paisatges són estampes sovint intervingudes amb "stencils", veladurescollages o plàstics sobreposats, que li donen profunditat. “És com una finestra plana”, afirma Colet.



Finestra al fons, 2012.// Maria Llobet
La sèrie de finestres es caracteritza per la combinació de tons vermellosos o terres, que representen el paisatge, amb el blau dels interiors foscos. Colet explica que ha intentat reproduir les ombres i distorsionar la perspectiva: "aquestes sèries són més introspectives, de caràcter més íntim", conclou.

L’artista ha aprofitat les mateixes imatges per recrear-les en tres dimensions. Els gravats són integrats en una caixa metàl·lica i l’estampa s’estergeix amb materials voluminosos com les barres de ferro. A banda d'això, hi ha altres escultures independets dels gravats; "es defineixen per ser construccions aïllades del que seria el seu entorn", explica Colet.




Els tres elements indestriables del treball escultòric de l'artista santcugatenca són l’espai, la llum i les ombres. “En treballar amb formes buides i no amb masses voluminoses, els havia d’integrar necessàriament”, es justifica. I la galeria d'Antoni Botey, actualment dirigida pel seu fill Josep, és un bon entorn per jugar amb el contrastos de clarors i foscors. "L'exposició s'acull molt bé a la sala", afirma Josep Canals (Canals-Galeria d'Art). El galerista ha organitzat l'exposició perquè considera que les arts plàstiques han estat molt lligades a Espriu. Un vincle que també es farà palès amb l'exposició de Sergi Barnils que s'inaugura a l'abril. No obstant, Colet remarca que la seva idea va començar a gestar-se abans de l'Any Espriu i que, un cop anunciada la commemoració que es faria al poeta, va decidir unir-s'hi escollint dos poemes que lliguessin amb la temàtica de les obres plàstiques.

El primer poema d'Espriu que Colet ha escollit, Cançó d’albada, es relaciona amb els gravats de paisatge, mentre que Cançó del pas de la tarda s’identifica amb imatges més tancades, en què l’obertura exterior no s’aprecia. Ambdós textos s’han extret del poemari Cançons de la roda del temps (El caminant i el mur, 1954) i van ser musicats per Raimon.

Camí enreixat, 2012. El gravat preferit de Neus Colet:
"No ha calgut integrar res, té força per si sol."// Maria Llobet
Raquel Medina, doctora en història de l’art i crític membre de l’ACCA-AICA, edita els textos del catàleg: “l’escultura de Colet no es limita a ocupar l’espai o envair-lo, interactua amb ell a través dels plànols articulats, angles i frontisses característiques de les seves peces, també l’atrapa, el delimita, l’acota i el tanca tot creant espais interiors que es poden interpretar com al·lusió a l’espai habitable, el territori íntim i acollidor, o pel contrari a la cel·la opressiva i angoixant”. Medina interpreta les reixes que apareixen en algunes obres com un element que pot causar “sensació d’empresonament”.


L’exposició, que és itinerant, fa la segona parada per un període de dos mesos a una de les galeries més significatives de la ciutat vallesana i una referència a comarques. L'AB Galeria d'Art compleix enguany el 34è aniversari i compta amb un munt de reconeixements; entre ells, l'Honorary Degrée de l'escola ESERP i el premi ACCA de la Crítica d'Art per la trajectòria del galerista granollerí Antoni Botey. La pròxima destinació és Reus i la ruta s'aturarà també a Tortosa, Verdú, Lleida, Sant Joan Despí, Sant Cugat, Les Borges Blanques i Cadaqués, on posarà punt i final la Setmana Santa del 2014.

Més informació
Catàleg de l'exposició en línia.
Recorregut complet de l'exposició al nostre calendari.
Imatges sobre la inauguració a la nostra galeria.

Maria Llobet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada