dimecres, 6 de febrer del 2013

Sebastià Alzamora novel·la l'amistat d'Espriu i Rosselló-Pòrcel

Edicions 62 la publicarà el mes de juny i també prepara un diccionari temàtic a cura de Rosa Delor


Sebastià Alzamora escriu Dos amics de 20 anys, una novel·la basada en l'amistat entre Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel que es posarà a la venda la primera setmana de juny d'aquest any. L'obra, basada en una exposició itinerant del 2003 que portava el mateix nom, serà publicada per Proa (Grup62). Ambientada en plena Guerra Civil Espanyola, narra la intensa relació entre els joves amics, els dos estudiants més brillants i ambiciosos de la universitat que començaven a compartir inquietuds i experiències. No obstant, Rosselló-Pòrcel moriria amb 24 anys de tuberculosi en un moment en què un possible enamorament per la mateixa noia (Mercè Muntañola, mare de Miquel de Palol) i les diferències político-ideològiques -que s'havien radicalitzat amb l'esclat de la guerra- els havia distanciat.

"Eren com la cara i la creu", valora Josep Lluch, editor de Proa. Malgrat això, Lluch argumenta que el to de la novel·la és de "celebració de la joventut i l'amistat" en uns primers anys "d'eufòria", que supera les seves diferències. "Per com me la va presentar Alzamora, em recorda a Retorn a Brideshead", afegeix. Edicions 62, que va presentar Espriu, transparent a finals de gener, ha apostat un cop més per un projecte sobre Espriu, que se sumarà al conjunt de publicacions d'aquest autor: el grup editorial té gairebé tots els drets de la seva obra i n'ha publicat la majoria. Per Josep Lluch, la biografia d'Agustí Pons és la gran aportació que l'editorial ha fet a l'Any Espriu. De moment, ja s'ha venut un terç dels 3.000 exemplars impresos, 500 dels quals han estat destinats a Fundació 'la Caixa', que Lluch explica que va contribuir en la compensació econòmica de l'escriptor.

Altres publicacions de l'Any Espriu
Una altra publicació prevista per l'Any Espriu anirà a càrrec de Rosa Delor, "considerada la gran estudiosa de l'autor", amb l'edició de Camins de saviesa (Edicions62). Tindrà format de diccionari temàtic amb citacions extretes de textos del poeta. Balasch Editor publicarà l'edició final d'Ocnos i el parat esglai, a cura de Ramon Balasch i Mireia Mur, que han recopilat i revisat tota la seva obra assajística. A més, la tardor passada Antoni Prats ja va publicar Poemes i narracions (antologia) (Editorial Bromera) i està prevista l'edició bilingüe de l'obra d'Espriu, que s'ha requerit al Ministeri de Cultura però falta confirmació.

Altres dades d'interès
Rosa Delor presentarà l'edició de Camins de saviesa en un cicle de conferències a Girona (del 6 al 27 de març).
Entrada del bloc de Ramon Carrete, on es veu publicat el poema de Salvador Espriu Per a una suite algueresa, dedicat a Rosselló-Pòrcel (llegiu l'entrada del diumenge 24 de juny del 2012).

Maria Llobet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada