dijous, 21 de febrer del 2013

Amb música s'escolta millor

Les cançons juguen un paper important en l'Any Espriu, com ho demostra l'espectacle "Arran sempre de terra"

Tot i que se’l presenta com un home molt fred, hi ha iniciatives que volen rebre Espriu amb calidesa, tal com es va fer palès ahir al vespre al cafè Horiginal, a Barcelona. La decoració del local, rústica i acollidora, on hi predomina la fusta i el vellut, s’avé amb la proposta del projecte "Arran", que acosta al públic un Salvador Espriu més íntim i proper.




Laia CarrerasMarcel Casellas i Maria Carreras han aprofitat que se celebra l’Any Espriu per fer rodar dos treballs sobre el poeta: un CD que porta per nom “Arran sempre de terra” i un petit recital. El que es va viure ahir davant del Macba és només un tast del que es farà el proper divendres 1 de març a la Casa València (Barcelona). L’espectacle recorrerà les etapes de la vida de l’escriptor i els seus ideals (la llengua, la identitat, la terra), sense deixar de banda el recitat i la música (el contrabaix, l’acordió, el clarinet). “El CD i l’espectacle en si aglutinen els gèneres que ell va treballar”, explica Laia Carreras.



Salvador Espriu estimava la cançó popular, li agradava que cadascú hi posés de la seva inspiració quan la canta. És per aquest motiu que, segons l'experta en l'escriptor Rosa Delor, al poeta del poble, que se sentia com un joglar, li hauria agradat molt el petit homenatge musicat que es va formar ahir al voltant d’una desena de taules amb porrons de vi i galetes.

“Va començar escrivint novel·les”, comenta Rosa Delor, “però se li van anar desintegrant de mica en mica i es va anar fraccionant”. El mateix Salvador Espriu deia que la seva poesia “tendeix al silenci”, però això no impedeix que la música hi jugui un paper important. I és que “Arran sempre de terra” no és l’únic projecte sobre Espriu on hi intervenen les melodies. L’oratori Felip Neri (Barcelona) organitza, cada diumenge de la Quaresma, una lectura de poemes d’Espriu acompanyats d’un orgue. A més, Dídac Rocher presenta el proper 23 de febrer el disc “El minotaure i Teseu”, i Toni Xuclà prepara també un àlbum: “Amb música ho escoltaries potser millor”. Ja ho deia el poeta...

Marcel Casellas, Laia Carreras i Maria Carreras
 recitant i musicant Salvador Espriu// Mar Companys

Paula Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada