Joan-Pere Viladecans, el pintor més vinculat a Espriu, exposa 25 pintures que recreen l'univers mític de Sinera a la Sala Ciutat de Barcelona, la Lavínia literària d'Espriu. El projecte es va iniciar l'any passat, amb l'edició d'un llibre de bibliòfil editat per Enciclopèdia Catalana, que acull les 25 obres i una antologia poètica al voltant del mite literari. L'exposició residirà a Sala Ciutat del 24 de gener al 28 de febrer. Els mesos de març a abril arribarà a La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, Arenys de Mar la presentarà del 5 al 28 de juliol, a la Sala d'Exposicions del Centre Cultural Calisay; i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Lleida) l'acollirà del 17 de setembre al 27 d'octubre.
Una "E" serigrafiada amb ferro és el
símbol més destacat de l'exposició i de
la portada del llibre de bibliòfil.
|
La Fundació Enciclopèdia Catalana ha pres la iniciativa i tira endavant el projecte gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i altres aportacions dels llocs on itinera. Francesc Boada, encarregat de l'exposició i editor del grup, assegura que el cost és suportable i que, malgrat l'època que vivim, "són coses molt importants de fer". Les 50 còpies de col·leccionista del llibre de bibliòfil Sinera, publicat l'agost de 2012, ja estan pràcticament exhaurides. Inclouen una capsa personalitzada i signada per l'artista, per un valor total de 5.900 euros. En canvi, dels 999 exemplars de l'edició normal -que costa 2.990 euros- se n'han venut el 60%. A més, s'ha editat un catàleg que recull totes les obres en format reduït, així com un epíleg amb les notes a mà que prenia Viladecans de cada pintura.
Les obres estan fetes amb materials diversos i la temàtica es vertebra en base a la mort o el pas inexorable del temps, temes espriuencs molt recurrents. No obstant, el comissari d'exposicions de Sala Ciutat comenta que el pintor no vol explicar, sinó suggerir. I, a més, ho vol fer sent fidel a Espriu però també a ell mateix: el blau marí dominant trenca la foscor de l'obra del poeta però alhora l'omple. I és que l'artista ha estat considerat, amb el temps, el pintor espriuà per excel·lència.
"A tots ens cal, de tant en tant, una engruna de comprensiva i generosa simpatia, i vostè me'n concedeix força més que una engruna", escriu Espriu a Viladecans en una de les cartes exposades. La correspondència entre els dos amics també és protagonista a l'exposició, així com 3 poemes visuals, la capsa del llibre de bibliòfil, el propi llibre (que omple la centralitat de la sala), dos vídeos que projecten el cementiri i la platja d'Arenys (Sinera) i una col·lecció de 9 rajoles, fetes amb la col·laboració del ceramista Toni Cumella. Un prefaci de Jaume Cabré presideix l'entrada.
Més informació:
Vídeo de presentació del llibre de bibliòfil (Enciclopèdia Catalana).
Notícia de BTV sobre l'exposició a Sala Ciutat (28.01.2013).
Maria Llobet
Més informació:
Vídeo de presentació del llibre de bibliòfil (Enciclopèdia Catalana).
Notícia de BTV sobre l'exposició a Sala Ciutat (28.01.2013).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada