dissabte, 23 de febrer del 2013

El meu poble i jo

Santa Coloma de Farners celebra l'aniversari de la mort d'Espriu amb un itinerari poètic i una ofrena floral

Lectura de l'Intinerari Poètic Salvador Espriu
Diuen que el lloc de naixement condiciona la vida de l'ésser humà, que determina la seva indumentària, dieta i manera de relacionar-se amb els demés. Els escriptors van més enllà: es veu que l'indret on obren els ulls acostuma a reflectir-se als seus llibres. Salvador Espriu és l'excepció. Tot i haver nascut a Santa Coloma de Farners (1913), és difícil trobar alguna referència explícita a la vila dins del seu univers literari. La capital de la Selva no és Sinera, no és Lavínia, no és Konilòsia ni Sepharad. Els colomencs, però, s'estan bolcant al centenari com si els hagués regalat milers de versos.


Entre tots els municipis que estan recuperant l'autor, Santa Coloma és un dels que està respectant més el plantejament inicial de l'Any Espriu: donar veu a la ciutadania, convertir la iniciativa en una proposta popular. Aquest matí, per exemple, una ofrena floral a peu de carrer. Mentre la regidora de Cultura deixava un ram a l'escultura que Subirachs va dedicar a Espriu, una dona gran omplia el carro de fruita al mercat, tres metres enllà. Tocades les 12 del migdia, vilatans diversos -ni polítics ni famosos- llegien per iniciativa pròpia poemes d'Espriu arreu del seu itinerari poètic. No hi ha hagut parlaments institucionals. No hi havia recompensa, era voluntat.

 

Davant la seva casa natal, de fet, la paradoxa ha estat gegant: l'autor de l'itinerari poètic, Roger Vilà, ha convidat el públic a viatjar fins a Arenys, lloant Sinera com autèntica casa literària d'Espriu. La resta del passeig descobreix la Santa Coloma més íntima, una vila amb passatges estrets, carrers empedrats i pastisseries plenes a vessar de galetes Trias. "L'Any Espriu el volem viure amb intensitat perquè va néixer aquí, perquè és el poeta nacional, però sobretot pel que representa", comentava l'alcalde. Roger Vilà, per la seva banda, explicava que s'està buscant que el poeta estigui present a la geografia colomenca.

Escultura de Subirachs a Espriu
L'escultura dedicada a Espriu que exhibeix aquesta població és única, ni a Barcelona ni a Arenys n'hi ha cap d'igual. També van nombrar-lo fill predilecte l'any 1981. Tant si se'n sentia vilatà com no, Santa Coloma està buscant les arrels que els uneixen. I és que potser cal recórrer al poema "El meu poble i jo" per entendre que, per Espriu, segurament el "poble" no és un indret concret, sinó una actitud vital. "Som indestriables el meu poble i jo", escrivia. El poeta ha parlat.

Més informació:
Meritxell Vilamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada