“El lector se sent en bones mans”. Això és el que opina l’escriptor Miquel de Palol sobre la biografia Espriu, transparent, d’Agustí Pons, presentada ahir, davant d’un centenar de persones, a l’Aula Magna de la UB. Segons ell, l’èxit d’aquesta obra es basa en un llenguatge “directe, planer i equilibrat, sense pèls a la llengua”. Sebastià Bonet, nebot de Salvador Espriu, posa èmfasi en les virtuts de la biografia, secundades per la resta d’intel·lectuals que van participar en l’acte: l’exhaustivitat, l’objectivitat i la llegibilitat. A més, creu que l’autor “no fa res per amagar-se, però té molt clar que el seu deure és adaptar-se a la realitat”.
Miquel de Palol, Àngel Pes, Lourdes Cirlot, Agustí Pons, Josep Lluch i Sebastià Bonet a la presentació d'Espriu, transparent. //Paula Vidal |
Pons explica que ha viscut els últims tres anys “a la manera monacal”, ja que “el biògraf no pot abandonar Espriu ni a l’hora de la dutxa”. “Hi ha unes quantes biografies de Salvador Espriu, algunes de notables”, afirma Palol, “però aquesta és l’única feta a l’anglosaxona”, és a dir, exhaustivament.
El nebot d’Espriu expressa la seva predilecció pel capítol XII d’Espriu, transparent: “quan el lector acaba el capítol, en surt amb la fonamentada impressió de saber tot el que cal saber sobre ‘La pell de brau’”. La vicerectora de la UB, Lourdes Cirlot, és més crítica amb la biografia ja que, segons ella, “hi ha llocs amb certa opacitat”.
“Ens sentim en deute amb Salvador Espriu perquè no va poder ser professor d’aquesta casa”, es lamenta Cirlot, i és per aquest motiu que la UB ha acollit la presentació d’Espriu, transparent a la seva Aula Magna. “Espriu hauria estat un mestre excepcional, de fet, en l’àmbit privat ho va ser”, afegeix Palol. I conclou el seu parlament amb l’elogi més espriuà possible respecte la biografia d’Agustí Pons: “Crec que a Espriu no li hauria desagradat”.
Paula Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada