dimarts, 19 de febrer del 2013

Arenys de Mar recupera els passejos per la Sinera d’Espriu

L'activitat es mantindrà durant tot l'any i precedeix les rutes literàries que s'estan anunciant a Barcelona

Arenys de Mar ha recuperat els passejos per Sinera, una proposta que va inaugurar-se el 2010 en commemoració del 25è aniversari de la mort de Salvador Espriu, i que permet conèixer la seva figura a partir de diferents racons de la vila. Amb motiu de l'Any Espriu, es pretén mantenir la ruta ja "per sempre". De moment, es pot seguir el darrer diumenge de cada mes i està pensada per grups de no més de 40 persones.

'Un passeig per Sinera', fotografia del 3 de febrer
Ajuntament d'Arenys de Mar
El passeig és una idea del Centre de Documentació i Estudis Salvador Espriu i la porten a terme una agència de viatges local i la companyia cultural AlambiQ. Tot i que al 2010 era una activitat gratuïta, ara té un preu de 12 euros. Amb paraules de la representant del Centre Salvador Espriu, Montserrat Caba, cal mantenir-la permanentment, perquè "Espriu continuarà sent Espriu" i tot moment és bo per recordar-lo. Els primers diumenges de febrer eren promocionals i tots dos van esgotar les places.





L'activitat mostra una ruta literària teatralitzada per acostar el públic a l'imaginari de Salvador Espriu. Personatges de la mítica Sinera, entre ells l'Ós Nicolau o l'Esparanceta Trinquis (presentats també divendres a Banyoles), envaeixen indrets com el cementiri, el port o el famós Jardí dels cinc arbres, el pati de la casa on l'autor passava les vacances. La interpretació va a càrrec d'una parella de guies que recomanen "mantenir els sentits desperts", perquè "la poesia i la literatura es poden presentar en qualsevol moment". De fet, la mateixa companyia apunta que, segurament, més que una ruta teatralitzada el passeig és un "teatre en ruta".

Postal promocional de l'activitat // Grup AlambiQ
En línia amb Arenys, Barcelona també està anunciant un seguit de rutes en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor, destaquen -entre altres- la Passejada Poètica i Artística organitzada pel Col·lectiu d'Artistes de Sants i la proposada per llibresperllegir.cat, al voltant de la prosa narrativa d'Espriu lligada a Lavínia (Barcelona). La primera està prevista pel dissabte 11 de maig, en el marc de la Setmana de Poesia. La segona serà al març, el dia 15, i començarà davant de la Universitat de Barcelona. 

Més informació:
  • Publicació sobre l'itinerari editat per l'Ajuntament. 
  • Ruta en bicicleta proposada per la plataforma Indrets (El Mundo). 
  • Vídeo d'AlambiQ on l'Hermelinda -la guia- convenç l'Emiliano per fer la ruta literària d'Espriu.


Meritxell Vilamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada