dissabte, 2 de març del 2013

L'enterrament de Salvador Espriu, en vídeo

La filmació -inèdita i penjada per un arenyenc- està a Youtube des de l'any 2012

El diari electrònic Vilaweb va anunciar dilluns passat l'aparició d'un vídeo inèdit sobre l'enterrament de Salvador Espriu. L'havia penjat l'arenyenc Pere Canals el 2 de febrer del 2012, un home que treballava a la televisió local del municipi quan va morir l'autor. La notícia va saltar després que l'advocat Ramon Verdaguer recuperés el vídeo, per fer una entrada al seu bloc sobre el 28è aniversari de la mort d'Espriu.



Canals compta amb un important fons audiovisual, que documenta la història d'Arenys de Mar des del segle passat. Al seu canal de Youtube, hi ha 25 "pel·lícules històriques", que ha fet públiques en els darrers dos anys perquè "els convilatans en puguin gaudir". Aquest és el cas de Ramon Verdaguer, que el visita freqüentment i a qui li va fer gràcia descobrir-hi el vídeo de l'enterrament. "Em va semblar un document prou remarcable, malgrat els minsos mitjans amb els que els feia", comenta. 

El portal informatiu destaca el vídeo de Canals, així com el text d'una de les creadores de "Llegim i Piulem", Neus Pinart, sobre el record que guarda de l'enterrament. Com explica Pinart, el vídeo és un document històric importantíssim, especialment "pels polítics que hi surten i que mostren la importància del fet". I és que s'hi pot veure personatges com Fèlix Cucurull o Josep Tarradellas. Al funeral també hi van assistir, entre altres, Marina RossellRaimon, que va col·laborar amb Espriu en nombroses ocasions. 

Les entrades als blocs de Verdaguer i Pinart posen de manifest l'interès popular que s'ha guanyat l'autor a la seva Sinera. Dins l'espai Arenyautes.cat, que aplega la comunitat d'Arenys de Mar a la xarxa, s'ha creat una secció dedicada exclusivament a Salvador Espriu. Canals també penja els seus vídeos en aquest espai.

Més informació:
  • Vídeo que va fer Ràdio Arenys presentant la relació Espriu-Sinera, amb la participació de Ramon Verdaguer.

Meritxell Vilamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada